De Stichting

De Stichting Mat'64 is statutair opgericht op maandag 16 februari 2004 en is onder nummer 12053269 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De Stichting Mat'64 heeft zich na de oprichting ontfermt over treinstel 419. Na diverse omzwervingen belandde treinstel 419 in 2007 op het NS-Reizigers-opstelterrein Dijksgracht. Voor de open dag in Leidschendam op 13 december 2008 werd treinstel 419 overgebracht naar betreffende werkplaats om deel te kunnen nemen aan de materieelshow. Daarna werd een aanvang gemaakt met een onderhoudsbeurt om treinstel 419 weer op de baan te kunnen krijgen. Helaas werd deze onderhoudsbeurt ruw verstoord door een botsing met een op het werkplaatsterrein binnenrijdend mDDM-treinstel.

Een aansprakelijkheidsstelling en schade-inventarisering volgde: het herstel van treinstel 419 was niet meer lonend. Daarop besloot NS-Reizigers het voorstel te doen treinstel 419 om te ruilen voor een nog rijdend stel. De Stichting heeft daarop de keuze gemaakt een Plan V-treinstel waar nog bagagedeuren in zaten over te willen nemen. Het heeft echter ruim twee en en half jaar in beslag genomen, eer NS-Reizigers een stel beschikbaar had voor de overdracht. Diverse winterperikelen en problemen met het nieuwe materieel SLT waren hier mede debet aan.

In de tussentijd zijn diverse stellen bekeken en is door de Stichting een lijst opgesteld met mogelijke museum-kandidaten. Na diverse stellen gespot, bekeken en onderzocht te hebben is de keuze gevallen op treinstel 904. Op zaterdag 20 augustus 2011 werd door NS-Reizigers treinstel 904 ten behoeve van aflevering aan de Stichting Mat'64 overgebracht naar de tijdelijke stalling te Enschedé. De officiële volgde op 1 september 2011 te kantore van NS-Reizigers te Utrecht.

Daarmee heeft de Stichting Mat'64 weer een eigen treinstel in beheer: treinstel 904.